SİVAS TAKLACI GÜVERCİNLERİ DÜNYAYA AÇILIYOR

Haber Tarihi :   27.01.2021

Sivas Güvercinleri Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği'ne üye akademisyenler Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevgi DURNA DAŞTAN, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Ziya OĞRAK, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk BALCI ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yıldızeli Meslek Yüksekokulu Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü Öğretim Üyesi Taner DAŞTAN tarafından Sivas’a ait olduğu bilinen “taklacı ve oyuncu” güvercin ırkının tescilinin alınabilmesi için çalışmalar başlatıldı.

            

Sivas ili Anadolu’nun ortasında bulunan konumuyla, çeşitli coğrafik oluşumları ve iklim özellikleriyle,  pek çok canlı türü için gen merkezi, pek çok canlı türü için ise geçiş merkezi olan kendine özgü endemik türlere ve kozmopolit türlere ev sahipliği yapan bir şehirdir. Çok zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Sivas’ın önemli güzelliklerinden birisi de güvercinleridir. Sivas’ın dünya çapında tanınan canlı ırklarından Kangal Akkaraman koyunu ve Kangal köpeği dışında, Sivas taklacı ve oyuncu güvercin ırkı da çok önemli bir biyolojik zenginlik ve coğrafik işarettir.  Sivas taklacı oyuncu güvercin ırkının gen kaynaklarının korunması,  ülkemiz güvercin ırklarının gelecek nesillere doğru bir biçimde aktarılması ve tanıtılması için oldukça önemli bir adım olacaktır. Yüzyıllardır ilimizde yetiştirilen Sivas taklacı ve oyuncu güvercinleri birçok çevresel etkilere maruz kalsalar da özverili güvercin yetiştiricileri sayesinde günümüze kadar kendilerini koruyabilmişlerdir. Sivas’ın doğal, tarihi ve kültürel dokusuyla da çok önemli bir uyumu bulunmaktadır. 

           

           

Sivas Güvercini akciğer kapasitesinin yüksek olmasıyla oldukça iyi bir güce ve uçuş performansına sahiptir, saatler boyunca uçabilir. Aynı zamanda güzel bir görünümü ve kendine özgü morfolojik karakterleri bulunmaktadır. Bu şehrin insanlarıyla büyük bir gönül bağı oluşturmuştur. Ancak şu ana kadar gerek morfolojik özellikleri gerekse genetik özellikleri çalışılmamış olup ırk tescili de yapılmamıştır. Bu çalışma kapsamında Sivas güvercininin morfolojik özellikleri net olarak belirlenmiş, kanat uzunluğu, vücut uzunluğu vb. gibi çeşitli karakterleri ölçülmüş ve uçuş performans değerleri kaydedilmiştir.  Elde edilen kayıtlarla birlikte çeşitli genetik analizleri de yapılarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Irk Tescil Komisyonu’ na proje ekibimiz tarafından Sivas Taklacı Oyuncu Güvercin Irkı’nın tescil edilmesi için başvuru yapılacaktır.           

Yukarı