SİVAS'IN BİLİNMEYEN HAZİNESİ 'TAKLACI GÜVERCİNLER' ŞEHRİN MARKASI HALİNE GELDİ

Haber Tarihi :   11.03.2021

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yıldızeli Meslek Yüksekokulu Tıbbî Hizmetler ve Teknikler Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Taner DAŞTAN, Sivas güvercinin tanıtılması ve tescillenmesine yönelik yaptıkları proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sivas güvercininin bugüne kadar yeterince tanıtılmadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi DAŞTAN, “Sivas güverciniyle ilgili çalışmalara başlıyoruz. Bu çalışmayı üç kısımda yapacağız. Saha çalışması, laboratuvar çalışması, bölge coğrafî özellikleri olarak ırk tayini. Coğrafi özelliklerinden dolayı Sivas kuşumuzda biz koyu renklere daha çok rastlıyoruz. Morfocuk olarak Sivas kuşlarında renk olarak 11’e yakın renk belirledik. Renklerin çalışmalarını genetik olarak yapmak için gerekli deneysel çalışmalara laboratuvarda başlayacağız. Sivas güvercinlerini morfocuk olarak gövde uzunluğu, kanat uzunluğu, kanat açıklığı, bacak uzunluğu, baş yapısı, gaga uzunluğu, gaga derinliği, göğüs çevresi ve göğüs genişliği olmak üzere birçok karakterini inceliyoruz.” dedi.

Dr. DAŞTAN; yetiştiricilerin oluşturduğu bir dernek olduğunu ve bu derneğin 6 bine yakın yetiştirici tespit ettiğini vurgulayarak, “Bu rakamın daha fazla olduğunu biz düşünüyoruz ve rakamın içinde ilçeler ve köyler dâhil değil. Bu sayıyı da dâhil ettiğimiz zaman Sivas’ta evcilleştirilmiş güvercinin 1 milyondan fazla olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sivas kumrusunun da Türkiye çapında önemli bir değer olduğunun altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Daştan son olarak şunları söyledi:

“Sivas kumrumuz Türkiye’ye Sivas’tan dağıldı diyebilecek kadar iddialıyız. Özellikle Altınyayla, Ulaş ve Kangal bu üçgen kumrunun Türkiye’ye dağılması konusunda karşımıza çıkıyor. Bu çalışma bittikten sonra Sivas kumrusuna başlayacağız. Biyolojik bir zenginlik olarak ülkemize ve Sivas’ımıza kazandırmayı düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız devam ediyor. 'dedi.

Ayrıca, çalışmalarımıza verdiği destekten ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Alim YILDIZ 'a, Okul Müdürümüz ve Rektör Danışmanımız Doç. Dr. Yüksel AYDIN'a, Rektör Danışmanımız Enis Baha BİÇER'e ve eşim Doç. Dr. Sevgi DURNA DAŞTAN'a teşekkürlerimi sunarım.' diyerek sözlerine son verdi.

Yukarı