Okulumuz Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı Öğretim Elemanı, Öğr. Gör. Berna BAYSAL BAKAY yaptığı sunumda "Hastalıkların bulaşma yolları su ve besinlerle, hava yoluyla, kan yoluyla, vektörler yoluyla ve temas yoluyla oluyor. Su ve besinlerle bulaşan hastalıklar, dışkı ve kirlenmiş su ve besinler aracılığıyla sağlam insanları hasta ederler. Hızla salgınlara yol açabilirler. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu, kişilerin temizlik alışkanlığının az olduğu, kirli sular, açık tuvaletler, açıkta satılan yiyeceklerin ve sinek, böcek, fare gibi canlıların çok olduğu yerlerde sık görülürler. Önlenmelerin de en etkin yol, çevre koşullarının düzelmesidir. Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında tifo, dizanteri, kolera, A ve E tipi sarılık (hepatit A ve E), çocuk felci, pek çok çeşit parazit ve besin zehirlenmeleri başta gelir" dedi.
Sağlık eğitimi korunma yöntemlerinin ilk basamağıdır. Kişilere hastalıkların bulaşma yolları anlatılıp, korunmada en başta gelen yöntem olan bireysel temizlik öğretilmelidir. Özellikle el yıkamanın önemi vurgulanmalıdır. Birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için elleri sık yıkamak gerekir. Solunum yoluyla bulaşan hastalıklar, aksırma, öksürme ile etrafa saçılan damlacıkların içindeki virüslerin havada kalması ile virüsü almış hastanın elinden etrafa bulaşması ve hassas bireylerin de nazal (ağız, burun) mukozalarına sürmeleri ile hastalık oluşur. Bu nedenle bu yolla hastalık bulaşmasını engellemenin en kolay yolu ellerin sık yıkanmasıdır.
Hastalıkların önlenmesinde kişiye yönelik önlemlerden biri aşılamadır. Sonuç olarak, başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir” dedi.
Konferans öğrencilerden gelen soruların cevaplanmasıyla son buldu.