YILDIZELİ MYO'DA "HASTA HAKLARI VE SORUMLULUKLARI " ve "COVİD-19 YENİ VARYANTI: OMİCRON" KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ.

Haber Tarihi :   14.12.2021

             Yıldızeli İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Gülce KIRDAR ve Ebe Duygu ÇULBASAN tarafından "Hasta Hakları ve Sorumlulukları" ve "Covid-19 Yeni Varyantı: Omicron" konulu bilgilelendirme toplantısı gerçekleşti.

        Sağlık hizmetinden yararlanan bireylerin, yasalar, anayasa, milletlerarası antlaşmalar ile devlet tarafından korunması üstlenilmiş hakların hasta hakları olarak tanımlandığını belirten ÇULBASAN, hasta haklarının tarihi, hasta hakları ve sorumlulukları, hasta hakları ihlal nedenleri,  hasta hakları uygulamaları, hasta hakları ile ilgili kuralların toplum içinde öğrenilmesi, benimsenmesi ve davranış olarak  eyleme dönüştürülmesi konularında bilgi verdi. 

               Programın ikinci oturumunda Dr. Gülce KIRDAR tarafından "Covid-19 Yeni Varyantı :Omicron" hakkında bilgilendirme yapıldı. Dr. KIRDAR, COVID-19 salgını, aşı çalışmaları ve koruyucu tedbirlere rağmen etkinliğini ve gündemdeki yerini korumaya devam etmektedir. COVID-19’un genetik değişimler ve mutasyonlar geçirerek yeni özellikler kazanmasıyla ortaya çıkan alt türlerine varyant adı verilir. Salgının ortaya çıktığı günden bu yana gelişen mutasyonlarla birlikte, çok sayıda COVID-19 varyantı tanımlanmış ve özelliklerine göre sağlık uygulamaları çeşitlendirilmiştir. Bu varyantlardan en son belirleneni ise Omicron varyantıdır.Omicron varyantının hücreye girmesinin daha kolay olabildiğini ancak Güney Afrika'dan gelen verilere göre hastalığın çok ağır seyretmediğini söyledi. 

Peki Omicron virüsü nasıl bulaşır? 

     Virüsün hedef hücrelere tutunmasını sağlayan “spike” (diken) proteinlerinin yapısında ve çoğalma kabiliyetinde değişime neden olan bazı mutasyonlar sonucuyla ortaya çıkmıştır. Aşıların hedef aldığı spike proteinlerinde değişime neden olması sebebiyle Omicron varyantı, diğer varyantlara göre daha kolay bulaşma kabiliyetine sahip bir hal almıştır. Virüsün bulaşması ise salgının ilk başladığında olduğu gibi solunum yoluyla, hasta kişilerden temas yoluyla ve hastaya ait vücut sıvılarına temas yoluyla gerçekleşmektedir.

         Ayrıca aşılamanın önemine değinen Dr. KIRDAR, diğer varyantlarda olduğu gibi ister inaktif ya da m-RNa aşısı olsun hatırlatma dozlarının son aşıdan 3 ay geçmesi halinde uygulanabileceği konusunda bilgilendirmede bulundu.

           Programın sonunda öğrencilerden gelen soruları yanıtlayan, Dr. KIRDAR ve Ebe ÇULBASAN'a yapmış oldukları bilinçlendirme faaliyetinden dolayı teşekkürler sunularak, bu tür faaliyetlerin devamı konusunda fikir birliğine varıldı.

 

 

 

 

 

 

Yukarı